Waar moet ik op letten bij het kiezen van een online boekhoudprogramma

2022-10-30
Boekhoudprogramma-vergelijken.com | Alex de Vries

Een goede ondernemer heeft grip op cijfers. En om grip op cijfers te krijgen is het fijn om een boekhoudprogramma te gebruiken die jou daarbij helpt. Maar waar moet je precies op letten bij het uitkiezen van zo’n programma? Zit er een verschil tussen een ondernemer en een startende ZZP’er? En zijn er tools en onderdelen waarvoor het loont om meer voor te betalen? Wij geven je een aantal tips bij het uitzoeken van een online boekhoudprogramma.

Houd het duidelijk
De belangrijkste stap bij het uitzoeken van een online boekhoudprogramma is om er eentje uit te zoeken die bij je past. Sluit daarom een aantal trials af om te kijken hoe het programma daadwerkelijk werkt en of je weet hoe je hiermee om moet gaan. Uiteindelijk zijn vele featers en tools in een programma fijn, maar je moet hier wel mee om kunnen gaan. Het loont om een online boekhoudprogramma vergelijken, zodat je precies kan zien welke bij jou past.

Automatisch facturen draaien
Als de zaken goed gaan dan komt het hoogstwaarschijnlijk vaker voor dat je facturen uitdraait. Het is in ieder geval te hopen dat je dit met regelmaat kunt doen. Deze feature is daarom extra fijn wanneer dit makkelijk gaat en er maar een aantal klikken nodig zijn om een nieuwe factuur te kunnen versturen.

Wat werkt als ZZP’er
Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma voor ZZP’ers? Dan is er goed nieuws voor jou. Er zijn namelijk veel online boekhoudprogramma’s die een gratis account aanbieden als je puur als ZZP’er gebruikt maakt van de diensten. Als je daarna mensen toch in dienst neemt en wil overschakelen naar een BV, dan ga je meestal wel meer betalen. Maar vaak heb je voor de minimale administratie als ZZP’er genoeg aan een gratis feature.

Denk aan een groeiplan
Iets wat ook zeker loont om rekening mee te houden bij het uitkiezen van een nieuw boekhoudprogramma, is of je inzichten verkrijgt om op te sturen voor de toekomst. Zo wil je cijfers uiteindelijk voor je laten werken en is het fijn als er naast inzichten ook automatische adviezen worden gegeven waar je op kunt sturen. Houd daarom altijd rekening met een op te stellen groeiplan.